Dansk rugbrød

Dette brødet er så godt at jeg baker det nesten hver uke. Oppskriften er tatt fra hjemmesiden til Opplysningskontoret for brød og korn, med små modifikasjoner. Brødet krever baking i to omganger, med fordeig og hoveddeig, men tiden det tar å lage det er vel verdt strevet!


Fordeig:

  • 7 dl vann
  • 350 g rug, finmalt
  • 400 g rug, grovmalt
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1/2 dl linfrø
  • 3 ts salt (gjerne himalaya)

Bland mel, frø, salt og vann i en kjøkkenmaskin, og elt godt ved laveste hastighet. Dekk bollen med plast og la stå i 4 timer eller natten over.

Hoveddeig:

  • 1 1/2 dl vann
  • 1 pk gjær (både fersk og tørr går fint)
  • 200 g spelt eller emmer, finmalt
  • 4 ss mørk sirup

Varm vannet til 37° og smuldre i gjæren (hvis ferskgjær). Ha gjærblandingen, melet og sirup i fordeigen (sammen med tørrgjær hvis du bruker det). Elt alt godt ved laveste hastighet i en kjøkkenmaskin. Dekk bollen med plast og la stå i 1 t. Fordel deigen i to smurte 2 L brødformer (smør dem godt med smør eller solsikkeolje). La heve 25-30 min. Sikt over litt speltmel med en sil, eller dryss over litt havregryn. Stek på 225°C i 40-60 min (40 min i min ovn, som er helt ny). Avkjøl på rist om du får ut brødene fra formene, hvis ikke kan du godt la dem stå i formene med kjøkkenhåndkle over til de blir kalde.

IMG_1594

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s