Improviserte knekkebrød

Dette er en oppskrift fritt etter Camilla Jensens knekkebrød-oppskrifter fra boka Frokost. Oppskriften er designet slik at man kan ta det man har tilgjengelig på kjøkkenet, og tilpasse knekkebrødene etter ønske og erfaring. Den gir også rom for uendelig med variasjoner. For mer konkrete tips anbefaler jeg Camilla Jensens bok på det sterkeste!


Til to stekebrett:

  • 14 dl tørre ingredientser, som sammalt mel (f.eks spelt, rug; finmalt mel kan også benyttes), frø (solsikkerfrø, linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner etc), hakka nøtter (valnøtter, hasselnøtter, mandler), tørket frukt (rosiner, tranebær), kli, kokosmasse, soltørka tomater, havregryn, osv.1
  • 7 dl vann
  • 1-2 ss salt (helst grovt salt, gjerne himalaya)
  • Smak, f.eks honning (1-2 ss), maltekstrakt (1-3 ss), litt kardemomme, eller noe mer eksotisk, som curry pulver (passer godt med havregryn, kokosmasse og sesamfrø) eller provence krydder

Bland sammen alle ingredientsene. La røren svelle noen minutter, kanskje mellom 5 og 60 min. Forvarm ovnen til 140 grader. Fordel deretter halvparten av røren på ett bakebrett ikledd bakepapir og halvparten på et annet. Bruk en slikkepott og fordel røren fint utover brettene, til den er flat. Dersom røren ikke blir fordelt godt utover blir noen områder tykkere enn andre, og brettene trenger da lengre tørketid.

Sett brettene i ovnen, la steke på 140 grader2 i 1 time, bytt plass på brettene etter 30 min. Etter steking tas brettene ut og skjæres i ruter eller andre former med en pizzaskjærer. Ovnen skrus ned på 90 – 100 grader varmluft. Legg så rutene (eller feks trekantene om du vil) på to rister som settes inn i ovnen igjen. Bruk en tresleiv og sett den i ovnsdøra slik at denne står på gløtt. La gjerne brettene tørke lenge, og har du god tid kan du skru ned temperaturen til 70 – 80 grader. Det viktigste er at knekkebrødene blir skikkelig tørre, hvis ikke vil de mugle etter ca en uke (kanskje mindre) pga vannaktivitet. Ved behov kan ovnen stå på over natten ved lav temperatur (50 grader kanskje). Vanlig tørking tar ca mellom 1 og 3 timer, avhengig av ovn og hvilke ingredientser som ble benyttet.

Bildet under viser en variant med tranebær, kokos, gresskarkjerner og masse havregryn under tørking. Disse passer ypperlig til en personlig favoritt: knekkebrød med brie og en sammenklemt daddel på toppen. Herlig!

IMG_1599

TIPS: knekkebrød med mye mel i kan bli nokså harde. Da kan det være bra å ha 1 ts bakepulver i røren, noe som løfter den litt og gjør knekkebrødene en anelse porøse!


1: Bløtlagte korn, som byggryn, kan også benyttes. Da bør de trolig bløtlegges i kokende vann, settes i kjøleskap og la stå over natten. Dersom bløtlagt i kaldt vann blir knekkebrødspising en treningsøkt for kjeven.

2: For raskere steking kan ovnen skrus på 160 grader. Da bør brettene byttes plass på hvert 10 minutt. Ved bruk av spesielt valnøtter i røren anbefales å steke på 140 grader, fordi 160 grader vil ødelegge de gode omega-3-oljene i nøttene.

IMG_1465

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s