Indisk potetgryte

Dette er enkel og god mat som kan lages på 20 minutter til en person. Den er også lett å variere etter det som finnes i kjøleskapet.

Oppskriften er en kombinasjon av to oppskrifter jeg liker. Den første stammer opprinnelig fra Ingrid Espelid Hovigs oppskrift med samme navn, utgitt i Den rødrutete kokeboken. Den andre stammer fra oppskriften «Raskfreste grønne blader med hvitløk og rosin» av Anna  Bergstrøm, fra kokeboken Annas mat.


Til 1 person:

 • 1 vanlig gul løk, eller 2 sjalottløk
 • 1-2 små poteter
 • Andre grønnsaker, f.eks 1-2 gulrøtter og 1 paprika, evt. stangselleri, tomater, blomkål eller lignende, det meste kan benyttes!
 • Grønne blader, f.eks mangold, spinat eller kanskje grønnkål
 • En liten neve brune eller gule rosiner
 • 1-2 hvitløksfedd
 • evt. 1 ss sennepsfrø
 • Krydder, f.eks 1/2 ts spisskummin, 1/2-1 ts gurkemeie, 1-2 ts paprika, litt kajennepepper og chilli er en god kombinasjon. Asiatiske krydderblandinger som Tandoori masala er også godt
 • Skyldte og avrente røde linser. Grønne kan også benyttes men da bør de helst vær bløtlagt i minst 20 min på forhånd, evt. kan bønner/linser/erter fra boks, godt skyldte og avrente, benyttes
 • Salt eller buljong (ikke den «vanlige», den inneholder glutamat! Skjekk innholdsfortegnelsen. Økologiske buljonger er renere.)
 • Pepper
 • Evt. gode kaldpressa oljer

Varm smør eller kokosolje i en liten kjele. Skjær løken i strimler og ha den i gryta. Rør om innimellom. Kok opp en del vann i en vannkoker. Vask grønnsakene som skal benyttes med en grønnsaksbørste (har du ikke en bør det skaffes!), og skjær i store biter. Potetene bør ikke vær i for store biter, da øker koketiden og de andre grønnsakene vil bli myke og miste mye næring. Ha krydder i gryta og rør om til løken er dekket. Skjær hvitløken i tynne skiver og ha i gryta sammen med sennepsfrø imens du rører om hele tiden. Etter 20 – 30 sek tilsettes rosiner. Rør om. Etter noen sekunder tilsettes de andre grønnsakene og de skyldte røde linsene. Rør så om til krydderet er spredt på alle ingredientsene. Ha deretter i vann kokt i vannkokeren til det så vidt dekker alt i gryta. Rør om slik at potetene er dekket. La det koke opp forsiktig, og skru ned varmen så det så vidt småkoker. La stå i ca 15 min til potetene er møre og linsene gjennomkokte. Rør om eller rist litt i gryta inni mellom. Dersom mangold eller grønnkål benyttes, skjær av den harde stilken fra bladene. Stilken fra mangold kan strimles i små biter og has i gryta. Smak til kraften med mer krydder, salt, pepper og evt. buljong. De grønne bladene strimles og has i etter potetene er ferdig kokte. Skru av varmen og la gryta stå med lokket på i ca 2 min. Ha deretter i en dæsj olje, f.eks litt kaldpresset oliven- og litt kokosnøttolje, etter smak og ønske.

IMG_1575

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s