Byggryn

Byggryn er et smakfullt, sunnt og næringsrikt alternativ til den hvite risen. Ved å benytte byggryn som tilbehør får man i seg hele kornet relativt intakt, som fører til at kroppen må jobbe med å separere karbohydratene fra fiberet. Blodsukkerøkningen blir dermed gjevn og rolig.


Til 2-3 personer:

  • 3 dl byggryn
  • 3 dl vann
  • litt salt (gjerne himalaya) eller buljong
  • nykvernet pepper

Kvelden før matlagingen legger du byggryn i en skål og heller over vann så det dekker litt over det dobbelte av volumet grynene opptar. Sett skålen i kjøleskapet og la stå natten over. Når du skal tilberede byggrynene, heller du dem over i en sil, og skyller godt av dem med rennende vann. Ha dem så over i en gryte sammen med nytt vann (kok det gjerne opp på forhånd i en vannkoker), og litt salt eller buljong. La det deretter småkoke eller trekke til grynene er myke og har tatt opp vannet, det tar ca 15 min. Skru så av varmen. Hell vannet fra gryta dersom det er mer igjen. Tilsett en god dæsj kaldpresset olivenolje, og smak til med salt, pepper, mer olje, gjerne litt sitronsaft, og kanskje flere krydder.

Oppskriften kan også varieres med f.eks løk, andre grønnsaker, eller friske urter. Løken kan stekes smør i gryta før du tilsetter byggryn, gjerne sammen med krydder etter ønske (bruker du f.eks garam masala og sennepsfrø får du en asiatisk inspisert variant). Tilsetter du en avrent boks tunfisk i vann, dampet brokkoli og kanskje en god dæsj linsemos, har du en glimrende byggotto – risotto med byggryn. En annen byggotto-variant får du om du blander inn miso-tunfisk i byggryn.

På bildet under er byggryn tilsatt masse olivenolje, tunfisk, dampet brokkoli og grønne bønner – en lettlaget middag i seg selv!

IMG_1485

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s