Meksikansk bønnestuing

Denne retten er super å lage i en stor gryte og sette på middagsbordet sammen med en gryte ris om du får mange gjester. Oppskriften er opprinnelig tatt fra en basiskokebok med vegetarmat jeg kjøpte for mange år siden (Vidunderlig vegetarmat, Spektrum forlag). Det unike ved denne retten er at den alltid blir vellykket. Planlegger du maten dagen før, anbefales det å bruke tørka bønner som bløtlegges over natten. Hvis ikke tiden strekker til kan du fint bruke forskjellige typer bønner på boks/kartong, kanskje sammen med tørre linser? Retten har blitt like bra de gangene jeg har laget den på slump som når jeg har fulgt originaloppskriften til punkt og prikke. Bønnestuingen blir gjerne bedre dagen etter, når smakene har satt seg, så lag en stor porsjon når du først er igang! Her kommer en slump-versjon av oppskriften.


Du trenger:

  • Flere forskjellige typer tørre bønner (f.eks svarte bønner, cannelli bønner og borlotti bønner, men andre typer funker bra de og), eller kun et slag bønner (gjerne svarte), eventuelt flere typer bønner på boks/kartong. Bruk f.eks 420 g tørre bønner (til sammen) til 4 personer. Vekten dobles eller triples når bønnene tilberedes. Bruk gjerne ca 800-1200 g bønner fra boks/kartong til 4 personer.
  • Olivenolje, til steking
  • Løk
  • En god del paprika
  • Flere hvitløksfedd
  • Krydder: spisskummin, korianderfrø, oregano, chillipulver
  • Tomatpuré, noen spisesjeer
  • 2-4 bokser hakka tomat (det spørs hvor stor gryte du lager)
  • Litt salt, gjerne himalaya
  • grønnsakskraft eller vann og buljong

Bruker du tørre bønner, bløtlegg dem over natten i forskjellige boller. Ha i dobbelt så stort volum vann som bønner, de sveller ganske kraftig. Se til bønnene om morgenen – dersom det ikke er mer vann i bollen, må mer vann tilsettes (og kanskje bytte til en større bolle?) slik at de kan svelle noen timer til før matlaging.

Når du er klar til å lage mat og bruker tørre bønner, lar du bønnene renne av og koker dem i hver sin gryte. La koke kraftig i 10-15 minutter, og reduser så varmen. La småkoke i 35-45 minutter. Koker bønnene ved for sterk varme vil de smuldre opp. Vær obs på at koketiden vil variere med type bønner, en oversikt finner du her, en annen oversikt finnes i kokeboken Annas mat. Når bønnene er så vidt møre, lar du vannet renne av, og setter dem til side.

Imens bønnene koker kan du kutte opp grønnsakene. Finhakk løk, og skjær paprika i terninger. Hvitløk moses sammen med spisskummin, korianderfrø og chilipulver i en morter. Har du ikke morter kan du finhakke hvitløk og bruke spisskummin og korianderfrø som allerede er knust når du kjøper dem.

Varm olje i en stor, tykkbunnet kjele. Ha i løk og paprika, og surr i ca 5 minutter til det er mykt. Tilsett den moste massen og oregano, og surr det så vidt i ca 30 sekunder før du tilsetter tomatpuréen. Det er viktig å ikke svi hvitløken! Surr ytterligere i et minutt, og tilsett hakka tomater, salt, kokte bønner eller fra boks, dersom du bruker det. Tilsett også kraft eller buljong og vann sånn at alle ingredientsene er dekket. Husk at dette skal bli en gryte, ikke en suppe, så ikke tilsett for mye væske. Ikke tilsett for mye salt og buljong i begynnelsen – det er lett å tilsette mer mot slutten av koketiden. Smak gjerne litt til slik at du ikke tilsetter for mye. La det koke opp, og reduser så varmen. La retten småkoke under lokk i ca 45 minutter. Rør av og til, eller rist litt i kjelen bare. Smak til med mer salt eller buljong, eller gjerne en dæsj god, kaldpresset olivenolje. Har du frisk korainder kan du blande noen blader inn i retten.

Server gjerne med frisk korander og avokado, og kanskje litt ris.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s