Restegrateng

De fleste rester er ypperlig mat å bygge videre på! Det gjelder bare å bruke dem før de ikke er spiselige lengre, og å tenke litt kreativt. Å spise rester er både tidsbesparende og økonomisk, for ikke å snakke om supert for miljøet.

Flere retter egner seg bra med rester i. Jeg har allerede nevnt hvordan du kan bruke ovnsbakte grønnsaker i suppe. I tillegg er er det flott å ha rester som f.eks ovnsbakte grønnsaker eller sopp, kjøtt, bønner, og pasta i paier, omeletter og gratenger, og det funker også bra på f.eks pizza. Supplér med det du synes passer til, og du kan få en fin rett med små anstrengelser! Tips til en restegrateng kommer under.


Du trenger:

  • Rester. f.eks ovnsbakte grønnsaker, ferdig behandlet kjøtt eller fisk, kokt pasta, eller annet du måtte få lyst å hive oppi!
  • Gjerne noe nytt: f.eks en boks med bønner (godt skyldt og avrent), godt modne tomater, grønnkål i strimler, osv.
  • Fyll: noen egg, litt melk eller fløte, og kanskje litt sky fra middagsrestene
  • Nykvernet sort pepper
  • Himalaya salt
  • Ferske urter, som rosmarin eller timian, dersom du har det tilgjengelig
  • Ost (f.eks parmesan eller feta), brødsmuler e.l. til gratering (kan sløyfes)

Visp sammen eggene med litt salt. Ha i melk/fløte og sky og visp sammen. Pass på å ha nok egg i forhold til væske, ellers vil ikke gratengen stivne! 2 egg per dl væske burde gå bra. Tilsett så hakka urter om ønskelig. Restene kuttes i passe biter, og legges i en ildfast form. Skal du ha i flere greier kutter du opp det også, og har det i formen. Har du i fetaost er det godt å ha den i terminger eller smuldre den over innholdet i formen. Hell over eggefyllet, og riv over parmesan om du bruker det. Brød- eller knekkebrødsmuler kan også strøs over.

Sett i ovnen på 200°C i ca 30-45 minutter, avhengig av mengde og ovn. I min ovn var en grateng nok til 2-3 personer ferdig etter 30 minutter.

På bildet er en grateng jeg laget med rester av ovnsbakte poteter og søtpoteter, en pakke godt modne cherrytomater, og noe godt oksekjøtt. Grateringen på toppen er av parmesan og en blanding av brød- og knekkebrødsmuler.

IMG_1680

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s