Ovnsbakt aubergine

Aubergine er en grønnsak som smaker spesielt godt etter behandling i ovnen. Det krever litt forberedelser, men er vel verdt det! Retten kan f.eks serveres på tapasbordet, på toppen av en ovnsbakt rett (da bakes auberginen samtidig som retten) eller som hovedrett til middagen ved siden av en god, næringsrik salat. Avkjølt kan ovnsbakte auberginer også puttes i salaten.

Denne retten kan med fordel planlegges noen timer før den skal spises. Trikset er nemlig å tilsette salt i god tid på forhånd av ovnsbakingen slik at bitterstoffene trekkes ut av auberginene. Da vil de smake helt supert! Saltet vaskes senere av, så auberginene vil ikke bli salte.


Du trenger:

  • Auberginer (1-2 stk til 2 personer)
  • Olivenolje
  • Salt, gjerne himalaya

Kutt auberginene i skiver på ca 1-2 cm, og legg dem på en tallerken eller i en form. Strø på litt salt på alle skivene, og legg deretter på et nytt lag med aubergineskiver. Fortsett til alle auberginskivene er dekket med salt. Ha så en ny tallerken eller lignende oppå alle auberginene, og sett noe som veier en del oppå denne. Hensikten her er å presse auberginskivene til å gi fra seg bitterstoffene. Jeg setter som regel morteren min oppå en tallerken, som vist på bildet under. Morteren er i stein og veier ganske mange kilo. Har du ikke en tung morter finner du sikkert noe annet som veier litt, f.eks en pastamaskin, en stor bolle med vann eller en blomsterpotte.

IMG_1770

Etter alt fra 20 minutt til flere timer (bruk den tiden du har til rådighet), skyldes aubergineskivene i kaldt vann, tørkes med tørkepapir eller kjøkkenhåndkle, og legges i en ildfast form. Ha på rikelig med olivenolje, og vend skivene slik at de absorberer all oljen. Tilsett gjerne mer olivenolje (sikkert mye mer enn du tror), skivene trekker til seg mye! Og tilsetter du en del vil du kjenne forskjellen på smaken.

Sett så formen inn i stekovnen på ca 190 – 200 °C i rundt en time. Auberginene er ferdige når de synker litt sammen. Server med det du måtte ønske! Disse herlighetene passer til mye forskjellig. På bildet under er de servert med en risotto med grønnkål og tunfisk, og cashew nøtter på toppen.

IMG_1687

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s