Havre- og brødgrøt

Ja, dette er kanskje en ny vri. Den kom til ved at jeg hadde noe smuldrebrød som jeg hadde bakt liggende. Brødet egnet seg ikke til å skjære i skiver, men det var god smak på det. Og hva gjør man da? Man eksperimenterer! Mye mat blir ekstra bra med litt brød i. Gammelt eller smuldrete brød er f.eks veldig bra i supper, til gratinering (istedenfor geriljemel), i tilslørte bondepiker, som krutonger, og – skal det vise seg – i grøt!


Du trenger:

  • Havregryn, bløtlagte om du husker på det
  • Melk (av den typen du foretrekker, enten det er lettmelk, surmelk, havremelk, mandelmelk eller hva du måtte ønske) og ca like mye vann (eller sløyf melken og kun bruk vann)
  • en klype salt
  • litt gammalt brød
  • gjerne et par spisesjeer mel (helst sammalt), ga blir grøten mildere mot magen (f.eks spelt, emmer, bygg, eller rug)
  • annet innhold etter ønske (f.eks frø eller dadler i biter)

Ha havregryn, mel og salt i en kjele, og bland inn melk. Det gjør ingenting om du lager for mye grøt, den er kjekk å ha i kjøleskapet til senere, og kan også spises kald. Blandingen skal løses helt i melka. Deretter har du i noe vann som godt kan være kokt på forhånd i en vannkoker. Rør om og la det så vidt koke opp. Skru ned varmen og rør om relativt ofte så det ikke svir seg. Eventuelt kan du sette på lokket og skru varmen så godt som av, og la grøten trekke en stund. Bland i mer melk når væsken har trekket inn, og la svelle litt til. Fortsett å tilsette litt melk et par ganger om du ønsker en god og fyldig grøt. Tilsett til slutt brødet i biter, samt dadler eller annet etter ønske, og rør det inn. Lages grøten kun på vann anbefales det å bruke noe tørka frukt i små biter (jeg har best erfaring med dadler) for å kompensere, slik at du unngår vannsmak. Har du frosne bær kan disse også godt tilsettes i grøten, de tines opp varmen i den. La det trekke litt slik at det blir en gjevn masse. Server grøten som den er eller med noe topping, f.eks hakka nøtter og frukt i biter, eller kokosmasse og tranebær som i bildet under.

IMG_1911

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s