Grove improviserte vafler

Å lage vafler er ikke så vanskelig som man skulle tro. Jeg bruker som regel aldri oppskrift når jeg hiver sammen en røre. Har du melk, egg, noe mel og et jern har du alt som skal til! Her er en generell veiledning for å improvisere (grove) vafler, til hverdags og fest.


Dette kan du bruke:

  • noen egg, helst økologiske
  • melk, fra ku eller annen type
  • mel, gjerne sammalt, fra f.eks rug, bygg, emmer, spelt, bokhvete, malte frø eller nøtter. Bruk gjerne en blanding av det du har!
  • annet snadder, som kokosmasse, havregryn, kanskje litt tørka frukt i biter?
  • en most banan og kanskje litt honning for sødme
  • smeltet kokosolje eller smør for at røren ikke skal feste seg til jernet.

Bland sammen det tørre i en bolle. Skal du tilsette store ting, som rosiner eller annen tørka frukt bør du vente med å ha i dette. Lag en grop i midten og ha i eggene. Ha gjerne i en klype himalayasalt før du visper eggene sammen til en gjevn masse. Visp så inn det tørre litt og litt ved å gradvis utvide vispe-diameteren. Når røren blir så tykk at det er tungt å vispe, kan du tilsette litt melk. Visp godt sammen og fortsett som før til alt er en gjevn røre. Bland så inn most banan og honning, evt smelta smør eller olje og tørka frukt om du bruker det. Ha i mer melk litt og litt til røren blir passe tykk. La den svelle i alt fra noen minutter til noen timer, før du varmer opp jernet og steker vaflene som vanlig.

Det fine med en slik måte å lage vafler på er at den er veldig allsidig. Lager du vafler med sammalt mel uten sukker kan vaflene bli like kjernesunne som hjemmelaga brød, og liksågodt spises til frokost! Lager du en liten røre tar det ikke lange tiden før du har «nybakt brød» på frokosbordet. Tilsetter du derimot godt modne bananer, honning og annet snadder i røren, og serverer med et godt syltetøy (f.eks hjemmelaga eplemos) og iste, har du noe godt å servere til kaffien. Følger du et paleo kosthold uten korn og meieriprodukter kan vaflene lages med mel av f.eks frø og nøtter (melet kan males hjemme om du har en nøtte- eller kaffekvern*), og mandel- eller havremelk (som også kan lages selv!).

På bildet er en lunchvariant laget med finmalt emmer, grovmalt rug, kli, kokosmasse, banan og honning.

IMG_2016

* Les bruksanvisningen for kaffekvernen! Min kvern kan f.eks kun brukes til å male opp kaffebønner og frø, ikke nøtter.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s